1. What do you think the national speed limit in a residential area is? 

ANSWER: 30mph

 

2. Stopping distances are made up of thinking distance plus braking distance. For every 10 mph of speed, what do you think your thinking distance is?

ANSWER: 3 metres

 

3. There are no speed limit signs on the road. How is a 30mph speed limit indicated?

ANSWER: By street lighting

 

4. What do you think is the national speed limit on a single carriageway?

ANSWER: 60mph

 

5. Imagine that you are driving on a wet road and you are following a vehicle. What do you think the time gap between you and the vehicle in front should be?

ANSWER: 4 seconds

 

6. What do you think happens to your stopping distance when driving when the road is icy?

ANSWER: It takes ten times longer to stop

 

7. Imagine that you are travelling at 50mph whilst driving on a good, dry road. What do you think your typical overall stopping distance is in this situation?

ANSWER: 53 metres (175 feet)

 

8. What do you think the stopping distance is when you are travelling at 60mph?

ANSWER: 73 metres

 

9. Imagine that you are driving on a motorway. What colour are the reflective studs towards the left hand side of the carriage way?

ANSWER: Red

 

10. When do you think you are allowed to reverse from a side road into a main road?

ANSWER: Not at any time

 

11. What do you think the stopping distance is when you are travelling at 30mph?

ANSWER: 23 metres

 

12. Who do you think has right of way when traffic lights are faulty?

ANSWER: No one

 

13. What do you think the maximum specified fine for driving without insurance is?

ANSWER: £5,000

 

14. What do you think makes a toucan crossing different to other road crossings?

ANSWER: Cyclists can use it

 

15. Given that one of the following answers applies to controlled motorways, which do you think it is?

ANSWER: Generally, have signs advertising drivers not to change lanes

Thanks for your comment!

We will review your message as soon as possible.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published.

Required fields are marked *

Redeye